BABALARDAN

ORTAK  VELAYET ÇAĞRISI

Haber : Gökçe Adar

Eşlerinden boşandıktan sonra mahkeme kararına rağmen çocuklarını göremeyenlere yardım etmek için çalışan Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği üyeleri, “Ortak velayet  verilsin. Çocukların babaya da ihtiyacı var” dedi.

Eşlerinden boşandıktan sonra mahkeme kararına rağmen çocuklarını göremeyen çok sayıda anne ve baba bulunuyor. Bu kişilerin evlatlarını icra yoluyla haczederek görebilme hakkı olsa da velayeti üstünde olan anne ya da baba, çocuğunu eski eşine çeşitli bahanelerle göstermeyebiliyor. Çocuklarını yıllardır görememenin üzüntüsünü yaşayan babalar, boşandıktan sonra anne ve baba arasında kalan çocukların psikolojik açıdan düzgün yetişmeyeceğini dile getiriyor. Çocuksuz babalar, “Baba çocuk için bir idoldür, koruyucu güçtür. Annesini gördüğü kadar babasını da görmeli” diyor. İzmir’de faaliyet gösteren Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği, eşlerinden boşandıktan sonra mahkeme kararına rağmen çocuklarını göremeyen çok sayıda babanın çocuklarına kavuşabilmesi için mücadele veriyor. İbrahim Aksoy, Hüsnü Kutluay, Özüm Başsivri mücadele veren babalardan bir kaçı.

ORTAK VELAYET VERİLMELİ

Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy, Anne ve babanın sorumluluğu ortaktır. Anne ve babaya ortak velayet verilmesi gerekiyor. Ama kimse bunun üzerine gitmediği için bu duruma geliniyor. Ben eşimden ayrıyım ve eski eşimin bir sözü ile çocuklarımı görebiliyorum. Ortada hiçbir şey olmamasına rağmen kanun böyle deniliyor. Araştırdım neden böyle diye? Avukatlara gittim ‘bu kanun hangi kanun’ dedim. Hala o kanunu gösteren yok. Bazı anneler çocuklarına, ‘Baban seni terketti. Seni almaya gelmiyor, seni istemiyor’ gibi cümleler kullanarak babaya karşı yabancılaşma oluşmasını sağlıyor. Baba, çocuk için güçtür. Sığınılan limandır. Bunlar çocuğun elinden alınırsa nasıl düzgün bir çocuk yetişecek. Ben dokuz yıldır çocuklarım ile bayramlaşamıyorum. Bunun neresi adaletli” şeklinde konuştu.

BABA SUÇLU GÖSTERİLİYOR

Çocuğu ile az vakit geçirmenin kendini çok üzdüğünü dile getiren dernek üyesi Özüm Başsivri, çocuğun bir ay annede, bir ay babada kalması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: “Biz ayda 12 saat görebiliyoruz çocuklarımızı. Katil miyim? Madde bağımlısı mıyım? Ben çocuk doktoruyum ve insanlar bana kendi çocuklarını emanet ediyor. Ama kendi çocuğumdan ayrıyım. Bu adalet mi peki? Velayeti anne alınca, baba suçlu konumuna sokuluyor. Her kadının kötü olmadığı gibi her erkekte bu kadar kötü olamaz.”
Ayrıldığı eşinin psikolojik rahatsızlığı olduğunu ama buna rağmen mahkemenin velayeti annesine verdiğini belirten Hüsnü Kutluay ise şunları anlattı: “Eşimin doğum yaptıktan sonra bazı psikolojik problemleri ortaya çıktı. Çocuğa karşı son derece anlayışsızdı. Oğlumu kurtarmak için boşanma kararı aldım. Mahkeme sürecinde, hastaneden sağlık raporu almayı talep ettim eşimin rahatsızlığını bildiğim için. Eski eşimin narsist kişilik bozukluğuna sahip olduğunu öğrendik. Böyle bir durumda bile mahkeme, çocuğun anne şevkatine ihtiyacı olduğu kararına vararak velayeti eski eşime verdi. Şuan, icra ile çocuğumu görüyorum.”

kaynak : //https://gazetedokuzeylul.com/babalardan-ortak-velayet-cagrisi/

 

 

Tags: , , ,