ÇOCUKLAR EBEVEYNLERiNE YABANCILAŞMASIN

Ülkemizde her yıl yüzde 6 artarak devam eden boşanmaların sonucu olarak parçalanmış ailelerin sayısı da çığ gibi artıyor. Tek taraflı velayet sorumluluğu altında, anne ya da babadan birine hasret büyüyen çocuklar, diğer ebeveynine uzaklaştırılıp yabancılaştırılmış ve hatta düşman edilerek büyüyorlar.

Ülkemizde her yıl yüzde 6 artarak devam eden boşanmaların sonucu olarak parçalanmış ailelerin sayısı da çığ gibi artıyor. Tek taraflı velayet sorumluluğu altında, anne ya da babadan birine hasret büyüyen çocuklar, diğer ebeveynine uzaklaştırılıp yabancılaştırılmış ve hatta düşman edilerek büyüyorlar. Çocuğun karşı psikolojik şiddet ve duygusal istismar uygulanması anlamına gelen bu durum, “Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu” kısaca EYS olarak tanımlanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde, bu durumla ilgili farkındalık yaratmak için 25 Nisan, Ebeveyn Yabancılaştırma Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor.
 
İzmir ve Niğde merkezli sivil toplum kuruluşları Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar ile Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları dernekleri de bu günde farkındalık yaratma ve çocukların yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor.

 

“25 Nisan Ebeveyn Yabancılaşma Dünya Farkındalık Günü”

Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkanı İbrahim Aksoy

İzmir merkezli Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneğinin Başkanı İbrahim Aksoy, “Dünyanın pek çok ülkesinde, Ebeveyne Yabancılaştırma Sendromu, bilinmekte ve duygusal istismar olarak kabul edilmektedir. Henüz durumun vahametinin bilincinde olmayan ülkelerde ise 25 Nisan Ebeveyn Yabancılaştırma Farkındalık Günü, yalnızca bunu kabul eden kişi ve kuruluşlarca farkındalık yaratmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de  akademik literatüre giren bu sendromla ilgili, bakanlıkların bir an önce gerekli adımları atması için sivil toplum kuruluşları olarak bizler de farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyen İbrahim Aksoy “25 Nisan Ebeveyne Yabancılaştırma  Farkındalık günü tüm üyelerimiz yurdun çeşitli yerlerinde farkındalık yaratan ve evladını çok sevdiğini ifade eden dövizlerle konuya dikkat çekmeye çalıştı ve 21:30 da sosyal medyada paylaşım yapıldı.” diye ekledi.

 

 

SUÇA KARIŞAN ÇOCUKLARIN SAYISI HER YIL YÜZDE 6-8 ARASINDA ARTIYOR

Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği Başkan Yrd. Hüsnü Kutluay

“Boşanma sonrası çocuklarımız bizlere yabancılaştırıldı, yasal olarak babalık haklarımızın kısıtlanması ve ziyaretçi statüsüne düşürülmemiz bunda en büyük etken” diyen Başkan Yardımcısı Hüsnü Kutluay ise “Tek ebeveyn ile ve diğer ebeveynine yabancılaştırılmış olarak yetişen çocuklar suça karışan çocukların yüzde 80’ini oluşturuyor. Biz babayız ziyaretçi değiliz, diyerek başladığımız mücadelemiz ortak velayetin iç hukuk kuralı haline gelmesiyle birlikte, ancak çocukların bir birey olarak haklarının farkına varabileceğimiz zemine geldi. Bugüne kadar farkında olmadığımız ve görmezden geldiğimiz çocuklar, bizlerin ve bu ülkenin geleceğidir” dedi.

Niğde merkezli Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneğinin Başkanı Ali Selman Işık da 30 Nisan günü saat 14.00’te Niğde Şehit Ömer Halisdemir Meydanında bu gün kapsamında bir dizi etkinlik yapacaklarını, tüm aileleri çocuklarıyla birlikte etkinliklerine beklediklerini söyledi. Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklarımızın bir birey olarak kabul edilip haklarının korunduğu güne kadar çalışmalarımız devam edecek. Çocuk haczi ayıbından kurtulmak için Çocuk Teslim Merkezlerinin biran önce kurulmasını bekliyoruz. Unutmamak lazımdır ki çocuklarımız, görmezden gelinen geleceğimizdir. Şu anda nüfusun yüzde 20’sini oluşturan çocuklarımız, geleceğimizin yüzde 100’üdür. Çocuklarımıza bayram hediye eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, geleceğimizi onlara emanet etmiştir. Sağlam ve sağlıklı bir gelecek istiyorsak Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromunun da farkına varmamız, bu duruma bir çözüm üretmemiz gerekiyor”. 

kaynak : http://www.turkhaberler.tv/yerel/cocuklar-ebeveynlerine-yabancilasmasin-h28309.html

kaynak : http://www.kelebekmagazin.com/30-nisan-2017-gunu-saat-1400te-tum-cocuklari-aileleri-bekliyoruz-18564.html

 

 

Tags: , , ,